Ard de Jong van LATEI in gesprek met Pascal Arts van Kelderman Bouw over hun samenwerking
Sinds het eerste contact van Kelderman Bouw en LATEI in 2013 – bij een inschrijving voor project ‘Het Erfgoed’ van woonstichting Patrimonium in Veenendaal-Oost – is er sprake van een meer dan geslaagde samenwerking. De focus op respectievelijk ontwikkeling en bouw vullen elkaar uitstekend aan.
Mét en niet vóór
“Als de crisis – of misschien moeten we spreken van transitie – ons één ding heeft geleerd dan is het wel dat bedrijven tot het besef zijn gekomen waar hun échte sterktes liggen,” vertelt Ard. “Voor LATEI is dat het vinden, verleiden en binden van de consument. We ontwikkelen mét in plaats van vóór de klant. We luisteren naar de markt, denken van buiten naar binnen en nemen de regie van het totale ontwikkelingsproces in handen. Maar er komt een moment dat tekening en woonwens overgaan in daadwerkelijke productie. Dan komt de echte kracht van samenwerken naar voren.”
Geen estafettestokje
Pascal Arts van Kelderman onderstreept dat: “We zijn vroegtijdig bij de projecten betrokken. Dat betekent dat er niet een moment x is. Of dat er een estafettestokje moet worden doorgegeven. Onze competentie is heel nadrukkelijk ‘bouwen’, maar we voeden continu het ontwikkelingsproces en geven aan wat er allemaal mogelijk is. Toekomstbestendig bouwen hoort daarbij en betekent in onze optiek variatie in gevels, materialisatie, indelingen of uitbreidingsopties.”
Kracht van samen
Hoe snel beide partners met elkaar kunnen schakelen, blijkt uit het project ‘Dichterbij-oost’ in Barneveld. In drie weken tijd lag er een bieding voor de inschrijving. Tussen het moment vanaf initiatief tot start verkoop zitten slechts vier maanden waarin we ook nog eens de doelgroep geconsulteerd hebben bij het ontwerp. In minder dan 9 maanden kan de bouw van start. Ard hierover: “Ondanks dat er voor dit project van 29 woningen strikte randvoorwaarden golden, schuilt onze kracht in de creatieve benadering en het feit dat we de grens durven op te zoeken. Bij het grootste deel van het project waren de stedenbouwkundige uitgangspunten en verkoopprijs behoorlijk afgekaderd. Bij een achttal woningen hebben we de gelegenheid echt aangegrepen om iets heel bijzonders toe te voegen. Daar win je dan de inschrijving op. Het is de kracht van samen. De synergie die het benutten van elkaars kwaliteiten oplevert. De gemeente Barneveld was dan ook aangenaam verrast.”
Half woord
Pascal: “Ard en ik zijn er allebei de mensen niet naar om te werken met duimendikke contracten. Beide bedrijven hebben een platte organisatie, we hebben aan een half woord genoeg en weten dat we er altijd met elkaar uitkomen.” Ard vult aan: “Dat is heel prettig werken. Kelderman heeft ‘het Ei van Kelderman’ als conceptwoning maar kan – zoals in Barneveld – ook prima maatwerk leveren. Door de korte lijnen kun je snel tot het juiste product komen. In de werkverdeling hebben we afspraken over wie, wat doet en we houden elkaar continu op de hoogte van de stand van zaken. Van de inzichten in elkaars bedrijfsvoering leren we veel.”
Fundamenteel anders
Kelderman en LATEI delen dezelfde klantgerichte visie. In de huidige tijd heb je volgens Pascal te maken met meerdere klanten: “Om kwalitatief te kunnen leveren moet je intern op elkaar kunnen bouwen. In een bedrijf van onze omvang begint daar alles mee. Tegelijk weeg je het oordeel van opdrachtgevers als gemeentes, corporaties en niet te vergeten de eindgebruiker. Ard: “We betrekken deze vanuit LATEI zeer nadrukkelijk in het ontwikkelingsproces met enquêtes, workshops en gesprekken. We brengen zo een kettingreactie op gang. Door namelijk te ontwikkelen mét die eindgebruiker en zijn wensen door te vertalen, beperken we niet alleen de faalkosten, maar leveren we vooral een op maat gesneden woning ‘met karakter’ waar hij 100% tevreden over is, iets wat de duurzaamheid ten goede komt. Het woonplezier is daardoor groter wat weer bepalend is voor de leefbaarheid en de sterkere lokale samenhang. Wijken en straten worden uiteindelijk wel een wezenlijk onderdeel van elke gemeente. Daar wil je als wethouder na jaren nog trots op zijn. Dat is de reden waarom wij fundamenteel anders ontwikkelen. Met oog voor alle (f)actoren rond dat project. Hoe anders dat voelt, weten alle betrokkenen rond het project Dichterbij-oost inmiddels.”