In onze LinkedIn poll #2 over ‘hoe wonen en leven wij in 2052?’ vroegen we onze volgers wat de gevolgen zullen zijn voor onze woningen als een groot deel van Nederland onder water komt te staan. Gaan we weer huizen bouwen op palen, zoals eeuwen gelden? Of zoeken we massaal hoger gelegen gebieden op? Meer dan de helft van de respondenten (58%) denkt dat wij, als het zover is, in drijvende woningen wonen.
Eind 2021 vroeg journalist Ruben Wissing van VN een aantal experts ‘Waar gaan wij wonen als het water komt?’
Klimaatadaptie staat nog niet echt hoog op de bestuurlijke agenda in Den Haag. Zeker als je kijkt naar het woningbouwprogramma voor gebieden die ver onder NAP liggen. Daarbuiten is aan radicale plannen geen gebrek: van de herintroductie van terpen, nieuwe eilanden voor de kust, tot de oprukkende zee vrij spel geven.
Een van de aanjagers voor verandering is hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans, die 30 jaar geleden nog schreef dat we allemaal naar hoger gelegen land zouden verhuizen. Tegenwoordig ziet hij dat anders: ‘Steden als Rotterdam, Gouda en Den Haag willen we niet opgeven. In onze visie bouw je daar dijken omheen. En het Groene Hart wordt het Blauwe Hart. We gaan drijvend leven. Ook zullen de hoger gelegen gebieden in Zuid- en Oost-Nederland in de toekomst meer mensen moeten huisvesten. Een combinatie dus van boven en op het water wonen.’
Of drijvende steden, windmolens en vliegvelden in de toekomst mogelijk zijn, daar wordt volop onderzoek naar gedaan. In het EenVandaag-artikel ‘Is wonen op het water het antwoord op de stijgende zeespiegel?’ zegt drijvend bouwen-expert Rutger de Graaf: “We maken land uit water en dat doen we al honderden jaren. Land maken uit water op basis van drijvende constructies is de volgende stap.” De Graaf is een van de pioniers op het gebied van drijvend wonen. In 2010 bouwde hij al een drijvend paviljoen met drie bollen in Rotterdam. Op kleine schaal is het dus al mogelijk. Maar groter, in de vorm van wijken of hele steden, gebeurt nog niet op veel plekken.
Hoe we dus over 30 jaar wonen als die zeespiegel stijgt, dat weten we nog niet. Daar is nog veel onderzoek voor nodig. Waar iedereen het wel over eens is, is dat daar nu een visie voor ontwikkeld moet worden. “De afsluitdijk en de Deltawerken kostten 40 tot 50 jaar. Je moet nu beginnen om het over een eeuw voor elkaar te hebben. Zonder visie heb je geen idee waar je op afkoerst. ”