Marianne en Hennie Sluis waren vanuit hun oude woning in Nieuwegein al een jaar of vijf op zoek naar een duurzame en toekomstbestendige woning. Marianne houdt erg van tuinieren, dus wilde graag een huis met een tuin. Omdat in Nieuwegein vooral appartementen worden gebouwd, zijn ze verder gaan zoeken. Op Facebook kwam Marianne een advertentie van het project Ritmeester in Linschoten tegen. Ook Hennie was meteen enthousiast:
“We hadden een aantal woonwensen en die konden we hier allemaal afvinken. Het project paste eigenlijk als een maatpak. Ook qua locatie, want onze kinderen wonen allebei in Utrecht West, dus zo kunnen we makkelijk bij ze op bezoek. Dat is toch handig als we eens op de kleinkinderen kunnen passen of zo.
We zijn toen meteen dat weekend hier naar toe gereden om naar de locatie te kijken. Alles wat we zochten is in de buurt. Een supermarkt, bakker, huisarts, tandarts, fysio… en voor de grotere winkels gingen we toch al geregeld naar Utrecht. De basisvoorzieningen zijn dus op orde en we hebben relatief veel ruimte.
Aan de straatkant is de slaapkamer en daarachter meteen de badkamer. Daarachter de woonkamer en keuken. Dat is een mega-oppervlakte van 6,5 bij 11 meter, net zo groot als in de vorige woning de hele benedenverdieping. Boven zijn nog twee kamers extra, en een grote vliering voor de koffers, hobbyspullen en kerstspullen.
Aan de achterzijde van de woning is een tuin van 19 meter naar een dijk met daarachter water. Daarna komen eerst weer tuinen en dan pas de huizen, dus die zijn dertig, veertig meter verder. Dat betekent dat we achter een volledig vrij uitzicht hebben. En vóór eigenlijk ook want daar is het parkeerterrein van de tennisclub. Toen we dat zagen, die vrijheid, heel veel groen, besloten we meteen in te schrijven. De grootste strijd was eigenlijk: hoe komen we ertussen voor die zes woningen?
Dat is ons gelukt en het betekende het einde van een vijf jaar durende zoektocht. We waren al rond ons zestigste begonnen met nadenken over een nieuwe woning. Je kunt dan wel iets bestaands kopen maar als je wilt verduurzamen betekent dat ook slopen en strippen. Dat kost ook een hoop geld. Nu zijn we voor de komende 20 jaar onder de pannen. Dan zijn we eind tachtig en zien we wel verder.
De aanloop naar de bouw was tijdens Corona, daarom waren er geen bijeenkomsten voor de kopers. Wel hebben we een keer een workshop via Internet gehad. Er waren zo’n 100 mensen in gesprek met de mensen van LATEI, de ontwikkelaar en de architect. Toen kwamen er veel vragen over maatvoering en prijzen en ook over de duurzaamheid. De huizen zijn bijna energieneutraal en we hadden al snel door dat de woningen goed aansloten bij de vragen uit de markt.
Het enige kritische puntje dat we hadden was de vlizotrap naar de zolder. Dat is niet echt geschikt voor senioren, want ik zie mezelf niet met de koffers en dergelijke die zolder op kruipen. Een vaste trap als meerwerk was volgens de aannemer niet mogelijk, dus hebben we deze achteraf zelf laten plaatsen door een eigen aannemer.
“We konden al onze woonwensen hier afvinken. Het project paste als een maatpak.”
Direct vanaf het begin van de bouw waren er kijkdagen. Daar kwamen we al wat buren tegen. We zijn tijdens de bouwperiode met de directe buren van ons rijtje samen gaan zitten om te overleggen over de tuinen en de schuttingen. We hebben geen achterom, dus moesten wij door de tuin van de buren voor de aanleg van onze tuin. Dan is het handig als wij klaar zijn voordat de buren aan de slag gaan. We hebben nog steeds goed contact. In januari hebben we nog een gezamenlijke nieuwjaarsborrel gehad bij een van onze buren.
Als je vraagt wat er beter had gekund… een aandachtspuntje is misschien de aansluiting van een laadpaal. Wij parkeren de auto op eigen grond, de woning is zeer duurzaam gebouwd, maar er is geen aansluiting voor een elektrische auto. Omdat de meterkast niet bij de voordeur is en we ook geen kruipruimte hebben, hadden we als meerwerk gevraagd om alvast een kabel aan te leggen. Na veel aandringen én ook een behoefte van andere bewoners, kon het uiteindelijk wél.
Hoe dan ook, mensen zoals wij zitten zeker te wachten op dit soort huizen. Kwalitatief goed gebouwd, mooie materialen, een fraaie steensoort én toekomstbestendig. We hebben tijdens onze zoektocht ook bij diverse andere projecten gekeken en hoe dat er soms uitziet… niet te vergelijken. Hier was het op alle fronten meteen “ja!”. Voor dit project hadden ruim 200 mensen ingeschreven, dus qua wonen, tuin en beleving is dit wat ons betreft bijna letterlijk een lot uit de loterij.”