Jarenlang ging het zo: de woningontwikkelaar had verstand van de markt en de trends in wonen. Hij bedacht een woonconcept dat daarbij aansloot en liet op basis daarvan woningen bouwen. Vervolgens probeerde hij die te verkopen. Dus uiteindelijk bepaalde de ontwikkelaar welke woningen er op de markt kwamen.
Bij LATEI hebben we dit proces omgedraaid. Het zijn nu de toekomstige bewoners die zélf bepalen hoe hun toekomstige woningen er uit gaan zien. De indeling van de ruimten, de bouwvolumes, de grootte van de tuin, de gebruikte materialen en de technische uitrusting; LATEI past het aan bij de wensen van de mensen. Sterker, zelfs de inrichting van de wijk laten we voor een groot deel bepalen door de toekomstige buurtgenoten. Wij noemen dit ‘Eigenwijk Ontwikkelen’.
Alles begint met vragen
Het klinkt bijna té simpel, maar als wij een bepaalde bouwlocatie op het oog hebben begint ons onderzoek naar de woonbehoeften met een simpele techniek: wij vragen het ze gewoon! Wij nodigen mensen in de regio uit voor workshops waarin wij zo veel mogelijk vragen stellen en kennis uitwisselen. Zo krijgen wij een perfect inzicht in wat de huizenzoekers in die bepaalde regio verwachten van een woning. En dát gaan wij dus vervolgens bouwen.
Wezenlijke keuzes
De behoeften van de bewoners leiden echt niet alleen tot marginale aanpassingen, zoals esthetische keuzes. Zo kwamen wij er tijdens een workshop in Wooneiland D achter dat er best veel senioren op onze uitnodiging reageerden. Zij hadden specifieke wensen zoals een woning met een slaapkamer en badkamer op de begane grond, en logeerruimte boven. Bij de geschakelde bungalowwoning hadden we aanvankelijk een heel andere indeling in gedachten. Onze indeling bood weliswaar meer flexibiliteit voor de bewoners, maar betekende ook dat er effectief een kleinere woonkamer overbleef. Dat ontwerp hebben wij op verzoek van de bewoners helemaal omgegooid naar een meer alledaagse en efficiëntere oplossing.
Sociaal aantrekkelijke projecten
Het voordeel van Eigenwijk Ontwikkelen is dat alle uiteindelijke kopers zich sterk betrokken voelen bij ‘hun’ wijk. Ze zijn tijdens het ontwikkelproces diverse keren bij elkaar gekomen, hebben hun wensen geuit en gezien dat hun ideeën ook echt de praktijk bereiken. Ze hebben bovendien samen beslissingen genomen over de indeling van de wijk, met een goede verhouding tussen parkeren, rusten, sporten en spelen. Met voldoende groen, maar toch ook met genoeg open zichtlijnen die de sociale controle en daarmee het veiligheidsgevoel verhogen. Wij zien dat in samen ontwikkelde wijken het buurtgevoel vanaf dag één heel sterk is. De mensen kennen elkaar al ruim voordat ze de sleutel krijgen.
Commercieel óók positief
Voor LATEI en de mede-ontwikkelaars van Eigenwijk-projecten is een bijkomend voordeel dat de woningen snel zijn verkocht. Ten eerste omdat al veel mensen zich vanaf de eerste workshop ‘eigenaar’ van het project voelen. En ten tweede omdat de woningen automatisch aansluiten bij de actuele trends in woonbehoeften. Alle mensen die wij spreken zijn individueel natuurlijk uniek. Maar samen vormen ze wel degelijk een dwarsdoorsnede van de toekomstige buurtbewoner. Door onze aanpak voldoen de woningen perfect aan de wensen van de doelgroep.
Meer vragen over het concept Eigenwijk?
Neem contact op met Brechtje Dekkers. Zij vertelt u graag meer over uw mogelijkheden en samenwerken met LATEI.