“Uiteindelijk willen we woningen ontwikkelen waar mensen echt blij mee zijn.”
Antoni Poot
directielid / ontwikkelmanager
033 460 55 00

We proberen ieder jaar 300 à 400 woningen te verkopen en te bouwen. Dat is ook de volgorde: eerst verkopen, dan bouwen. Of liever: laten bouwen. Het bouwproces zelf houden we goed in de gaten, maar in principe is dat de verantwoordelijkheid van het bouwbedrijf. Wat in het totale proces voor ons het meest belangrijk is, staat hier als het ware in het beton boven de deur gebeiteld: “Mét de klant in plaats van voor de klant.”
Behoeften onderzoeken
Vroeger ontwikkelden we projecten op basis van onze eigen intuïtie. Woningen waarvan wij dachten dat ze waarschijnlijk wel in de smaak zouden vallen. En vervolgens gingen we die verkopen. Tegenwoordig beginnen we voor elke locatie met uitgebreid marktonderzoek. Wie willen op die plek wonen? Wat zijn de behoeften van de eindgebruiker?
We houden enquêtes en organiseren workshops om de toekomstige bewoners invloed te geven op hun woonomgeving. Waarbij we overigens ook de bestaande buurtgenoten betrekken. Zij moeten immers straks ook leven met wat wij aan de overkant bouwen. Of misschien willen ze zélf aan de overkant wonen?
Natuurlijk is het niet zo dat iedereen die aan zo’n workshop meedoet ook daadwerkelijk koper wordt. Maar deze geïnteresseerden staan wel voor een veel grotere groep potentiële kopers. Eén bepaalde hippe moeder van 42 koopt zelf misschien niet, maar ze praat wel voor heel veel anderen als ze aangeeft wat ze wil: hoeveel ruimte, de vorm van het huis, de indeling, de grootte van het kavel.
“Hier zie je ook dat ons doen en laten niet louter gedreven wordt door winst en rentabiliteit. We kunnen meer verdienen met een ander type woning, maar voor de wijk is het beter als de samenstelling meer divers is.”
Nieuwe inzichten
Het klinkt misschien als een marketingpraatje, maar het resultaat van de enquêtes en workshops heeft écht invloed op wat wij uiteindelijk ontwikkelen. Natuurlijk moet je niet meteen alles omgooien als een paar mensen een mening verkondigen, en niet iedere workshop levert nieuwe inzichten op, maar soms ontdek je gewoon serieuze nieuwe behoeften. En laten we eerlijk zijn… onontgonnen behoeften zijn toekomstige selling points. En dus zeer waardevol voor een ontwikkelaar!
Een financiële veer laten voor 55-plusser
Een mooi voorbeeld is ons project in Soesterberg. Het schetsontwerp voor die wijk was al af toen we tijdens de workshops serieuze vragen kregen van een groep 55-plussers. Die vroegen of er ook een product zou komen dat voor hen geschikt was. Dat zat er niet in, maar de vraag leek substantieel. Dus hebben we een aantal kavels aangepast om ruimte te creëren voor bungalows.
Dat wil zeggen een complete woning op de begane grond, met daarop een kleinere verdieping met logeerkamer, badkamer en hobby- of speelkamer. Voor de kleinkinderen of andere logés. Hier zie je ook dat ons doen en laten niet louter gedreven wordt door winst en rentabiliteit.
We kunnen meer verdienen met een ander type woning, maar voor de wijk is het beter als de samenstelling meer divers is. Bovendien… 55-plussers verdienen ook gewoon een fijn huis.
“In die mindere jaren hebben wij geleerd ons te plooien naar de wens van de klant. Daardoor zijn we nooit in de rode cijfers beland. Nu de markt is veranderd, zien wij geen reden om af te wijken van deze succesvolle aanpak.”
Sponsoring in ontspanning en cultuur
We willen in de plaatsen waar wij actief zijn ook dingen doen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van stad of dorp. Zo sponsoren wij in Veenendaal ‘Klassiek aan de Grift’, een ontmoeting van klassieke en hedendaagse muziek. Ook zijn we een grote sponsor van de Voedselbank in Amersfoort. We dragen bij aan het welzijn in brede zin, zodat de kwaliteit van het leven én het wonen omhoog gaat.
Op de bres bij de welstand
Een andere keer vroegen diverse mensen tijdens de workshop: “We willen graag meer volume dan gemiddeld bij nieuwbouw. Kan dat?” Als dit een breed gedragen vraag is, dan gaan we daar ons best voor doen. Aan de hand van schetsontwerpen komen we in een paar stappen tot een ontwerp dat aansluit bij hun wensen.
Het gebeurt wel dat dit ontwerp niet perfect in het voorgeschreven beeldkwaliteitsplan past. In dat geval doen wij ons best om de ideeën van de toekomstige bewoners er tóch doorheen te krijgen. We leggen de gemeente en de welstandscommissie uit dat dit nu eenmaal is waar de klanten behoefte aan hebben.
Uiteindelijk willen we graag woningen ontwikkelen waar mensen écht blij mee zijn. De sociale cohesie stijgt als mensen tevreden zijn met hun woning en langer blijven zitten. Dat is beter voor de buurt en voor de stad.
Trouw aan de eigen principes
Tegenwoordig is het relatief makkelijk om woningen te verkopen. Huizen gaan weg voor prijzen vér boven de vraagprijs. Wij hebben echter ook de tijd gekend dat je exact datgene moest bouwen waar behoefte aan was, anders raakte je de woningen aan de straatstenen niet kwijt.
In die mindere jaren hebben wij geleerd ons te plooien naar de wens van de klant. Daardoor zijn we nooit in de rode cijfers beland. Nu de markt is veranderd, zien wij geen reden om af te wijken van deze succesvolle aanpak. In voor- en tegenspoed blijven we trouw aan onze succesvolle filosofie: we ontwikkelen niet voor maar mét de klant.